Pályázatokkal, pályázatírással kapcsolatos szakmai információk, hasznos tudnivalók, segédletek, útmutatók és érdekességek.

Bankok listája

OFT II. bankfiókok listája

Elérhető a hivatalos lista azokról a bankfiókokról, ahol igényelni lehet az Otthonfelújítási Támogatást!

Mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel

Mekkora összeget kaphatunk otthonfelújítási támogatásra az egyes járásokban?

A nemrég bejelentett otthonfelújítási támogatás keretében 1 millió forint önerő mellett kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás fogja segíteni az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. A támogatás mértéke a járásokban élők átlagjövedelmétől függ, ami alapján ennek összege 2,5-3,5 millió forint között szóródhat.

Mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel

Mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel

A pályázati felhívások keretében azok a mezőgazdasági termelők jogosultak támogatásra, akik igazolják, hogy az árbevételüknek legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Segédlet a Standard Termelési Érték számításához

Segédlet az új Standard Termelési Érték számításához

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán elérhető az új kalkulátor, amely az új KAP Stratégiai Terv alapján a 2023-2027 közötti időszakra szóló támogatásokra vonatkozó STÉ számításához használható

Kkv besorolás meghatározása

KKV besorolás meghatározása

Segédlet a mikro-, kis- és középvállalatok besorolásához

Födém hőszigetelés

A födém hőszigetelése

A padlás, tetőtér hőszigetelésével akár 20-30% költséget is megtakaríthatunk. A megfelelő szigeteléssel a tetőn át távozó energia 70-90%-át meg lehet takarítani. További jó hír, hogy a padlásfödémek a leggazdaságosabban hőszigetelhető épülethatároló szerkezetek.

Szellőztetési rendszer

Szellőzőrendszer kialakítása és korszerűsítése

A családi ház szellőztetése nem mindig egyszerű feladat, és hagyományos módszerekkel kevésbé költséghatékony. Erre a problémára számtalan megoldás létezik az ablakba szerelhető szellőzőtől kezdve egészen a központi szellőztető rendszerig.

Napkollektor

Amit a napkollektorokról tudni érdemes

A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésrevízmelegítésre használható hőenergiát (ellentétben a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja).

HMV

Használati melegvízrendszer (HMV)

A HMV tulajdonképpen azt a meleg vizet jelenti, ami folyik a csapból a vizesblokkokban, konyhában és egyéb helyeken. Nagy kérdés, hogy meddig kell folyatni a csapot, hogy odaérjen a melegvíz, illetve lehet-e egyszerre több helyen nyitva a csap?

Nyílászárócsere

A nyílászárócsere, mint az ingatlan jelentős energiamegtakarítási forrása

Az új nyílászárók korszerűbb hőszigetelő anyagokból készülnek, és jobb hőszigetelési értékekkel rendelkeznek, mint régebbi társaik, azaz az épületen keresztül kevesebb hő távozik ki télen, és kevesebb meleg jut be nyáron, így csökken a fűtési és hűtési energiafelhasználás.

Hőszigetelés

Mit érdemes tudni a hőszigetelésről?

A hőszigetelés az épületek hőveszteségének csökkentése érdekében alkalmazott technika. Fontos szerepet játszik az energetikai hatékonyság és a kényelem terén. A jó hőszigetelés segít megtartani a meleget a téli időszakban és a hűvösséget a nyári időszakban. Ezáltal csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, és kényelmesebb, stabilabb hőmérsékletet biztosít az épületben.

Tetőcsere

Mikor szükséges kicserélni a tetőt?

A lakóépületek majdnem 2/3-a energetikailag elavultnak számít. Az energiafogyasztás 72-74%-át fordítjuk fűtésre, ami jóval magasabb az európai átlaghoz képest.